Kariyer Rehberliği Çalışmaları

Kariyer Rehberliği Çalışmaları

Öğrencilerimize meslek seçiminde yol göstermesi için Holland Mesleki Tercih Envanteri uygulandı.

20.05.2022 302

Meslek psikolojisinin öncülerinden kabul edilen Parsons'a göre kariyer seçiminde üç önemli nokta vardır:

1) Bireyin kendini tanıması

2) Seçmeyi düşündüğü kariyer seçenekleri hakkında bilgi sahibi olması

3) İkisi arasında doğru eşleştirme yapması. 

Bu bakış açısına göre doğru kariyer seçiminde birey ve çevre arasındaki uyum önemlidir. bireyin sahip olduğu kişilik özellikleri ile çalıştığı çevrenin özellikleri birbirine benzerse uyum yüksek benzemezse uyum düşük olur.

 Holland'a göre bireyin iş doyumunu etkileyen en büyük faktör onun kişilik özellikleridir. Bu bakış açısına göre bireyin sahip olduğu kişilik özellikleri çevrenin bireyden beklediği kişilik özellikleri ile uyumlu olmalıdır. Örneğin belli bir çevre  bireyden uyumlu, konuşkan, sosyal özelliklere sahip olmasını bekleyebilir. Eğer birey bu kişilik özelliklerine sahipse çalıştığı çevre ile uyumludur denilebilir. 

Sonuç olarak bireyin meslek seçiminde ilk ve en önemli adım bireyin kendisini tanımasıdır. İlgilerini, ihtiyaçlarını, yeteneklerini ve kişilik özelliklerini iyi bir şekilde tanıyan birey artık meslekleri tanımaya hazırdır. Bireylerin kendini tanımasının farklı yolları vardır. Bu yollardan biri de bireye bir uzman tarafından envanterlerin uygulanmasıdır. Okulumuzun Psikolojik Danışmanı, meslek seçiminde zorlanan ve yardım almakta gönüllü olan öğrencilere rehberlik servisinde 'Holland Mesleki Tercih Envanteri'ni uygulamış ve sonuçlarını öğrencilerimiz ile paylaşmıştır.

20-05-202220-05-202220-05-2022